Petriskålar

Att köpa laboratorieutrustning

Att köpa laboratorieutrustning

Den som köper in utrustning för ett laboratorium behöver inte vara kemist eller bakteriolog, men ofta är så fallet. Det innebär hur som helst att den som har inköpsfunktionen är kunnig inom sitt område. Då ställer man också höga krav på den som säljer sådana produkter. Det finns hemsidor på internet där man kan välja utrustning från flera olika tillverkare, alltså ett samlat utbud. Eftersom det är en seriös hemsida, finns där också mycket information om produkterna. Det finns också allmän information, men avsedd för specialister.

 

Petriskålen uppfanns av en bakteriolog

Petriskålen har fått sitt namn efter den tyske bakteriologen Julius Richard Petri, som föddes i mitten av 1800-talet. Han kom på att man kunde studera bakterier genom att ta ett prov och göra en odling i en liten skål. Bakterierna får näring genom att man lägger en agarplatta i botten på skålen. Agar är ett gelmaterial som man får från rödalger. Petriskålen ställs i en inkubator, ett slags avancerat värmeskåp, för att bakterierna ska ha en gynnsam miljö. När bakterierna förökar sig och bildar kolonier, kan man lättare avgöra vilken sorts bakterier det finns i provet. Prover tas på vårdcentraler och sjukhus för att ställa diagnoser, men även inom livsmedelsbranschen och i restaurangkök är provtagning och odling vanligt.

 

 

Olika sorters petriskålar

Om man går in på en hemsida för laboratorieutrustning, ser man att det finns likartade produkter från flera olika tillverkare, och det finns tydliga specifikationer så att man enkelt väljer rätt. De flesta petriskålar är runda och av genomskinligt glas. Man kan se provet utan att öppna locket. Det finns också fyrkantiga petriskålar för prov som behöver stora ytor, och även skålar i rostfritt. Den första petriskålen kom 1877 och tio år senare kom man på att den också skulle ha ett lock, så att man undviker föroreningar. Idag har vissa modeller även membranfilter.