avsättning till tjänstepension

Avsättning till tjänstepension – tänk på framtiden redan nu

Avsättning till tjänstepension – tänk på framtiden redan nu

editorial

Det gäller att lyfta blicken och titta längre fram. Även om det är lätt att fastna i ett perspektiv här och nu och tänka att framtidens problem är ingenting som du behöver oroa dig över än på ett tag. Då kan det vara dags att tänka om. Framför allt när det gäller pensionen. Oavsett om den ligger nära till hands eller om det är flera decennier kvar till dess är det viktigt att tänka på hur mycket som avsätts till din tjänstepension.

För dig som inte vet så kan tjänstepension kort förklaras med att det är den del av pensionen som din arbetsgivare betalar. Det är en del av pensionskakan utöver den som betalas av staten och ditt eget pensionssparande. Är du egenföretagare får du därmed ytterligare en sak att tänka på eftersom du inte har någon arbetsgivare som betalar in till din tjänstepension. Då behöver du själv avsätta medel. Riktlinjen brukar ligga på 4,5 procent av din inkomst varje månad.

 

avsättning till tjänstepension

 

Vad händer om du blir sjuk?

En annan sak som är viktig att ha med sig i bakhuvudet är vad som händer om du blir sjuk eller om du tar ut föräldraledighet. Under en sådan period slutar nämligen din arbetsgivare att betala in premier till din tjänstepension. Frågan är då given. Är du helt utelämnad under dessa veckor, kanske till och med månader, och hur påverkar det din slutgiltiga pension? Svaret är att det faktiskt inte behöver påverka din avsättning till tjänstepension alls.

Inte om du löser en försäkring hos www.afaforsakring.se under tiden. Då tar försäkringsbolaget över premien till tjänstepensionen. Du kan läsa mer om detta på https://www.afaforsakring.se/privatperson/avsattning-till-tjanstepension/. En sådan lösning kan du teckna som privatperson oavsett om du är anställd eller egenföretagare. Då är du försäkrad under den tid som du kanske tar emot sjuk- eller föräldrapenning.