Tandläkare

Besök tandläkare i Järfälla som arbetar förebyggande

Besök tandläkare i Järfälla som arbetar förebyggande

Frätskador på tänderna är något som blir allt vanligare, speciellt bland barn och ungdomar. Frätskador orsakas av sura ämnen som sliter ner tandytan. Det gör att emaljen försvinner och tanden gulnar genom att det underliggande tandbenet lyser igenom. Något som kan öka risken för frätskador på tänderna är framförallt kostvanor eller medicinska problem.

Frätskador kan vara svåra att upptäcka

Det är inte så lätt att själv upptäcka om man drabbats av frätskador, men skillnader som kan märkas är att tandens form ändras, tandytan blir matt, tanden blir mörkare och man kan känna ilningar eller smärta. Detta är dock symptom som kan komma i ett relativt sent stadie. Därför är det bra att undersöka tänderna om det finns misstankar eftersom en frätskada som inte upptäcks i tid kan fortsätta ända in till tandbenet och pulpan. 

Tandvävnad som har frätts bort kommer aldrig tillbaka, men det går att stoppa frätskador genom att ändra sina vanor. När tandytan inte längre utsätts för syra bildas ett skydd från tandbenet som gör att tanden blir mindre känslig. Sådant man äter och dricker påverkar tänderna men även hur man äter och dricker kan ha effekt.

Håll inte kvar sura produkter i munnen

Sur mat och dryck kan ge frätskador på tänderna. Det kan vara till exempel läsk och apelsinjuice, mjölkprodukter kan däremot skydda mot frätskador. När man ätit eller druckit något surt så bör man vänta lite med att borsta tänderna eftersom tandytan är mer känslig då. Det kan också ha en negativ effekt om man pressar tungan mot tänderna då man ätit eller druckit något surt och ju längre man väntar innan man sväljer en sur produkt desto mer exponerad blir tänderna för syran.

Den som misstänker att det uppstått frätskador på tänderna bör kontakta en tandläkare eller tandhygienist för att göra en undersökning. Tandläkare Järfälla kan hjälpa till oavsett besvär, de ligger i framkant rörande tandvårdstjänster till barn, vuxna och pensionärer.