växtbelysning

En meditativ aktivitet som tar fart med växtbelysning

En meditativ aktivitet som tar fart med växtbelysning

Den som har gröna fingrar har verkligen fått se utvecklingen gå framåt under det gångna decenniet. Allt från växtbelysning med LED-lampor till hydroponisk odling gör att det finns mer variation än någonsin när det kommer till odling.

Sedan handlar det förstås om vad man är ute efter med just sin odling. För vissa är det att sitta ute i trädgårdslandet under vår, sommar och höst och påta medan andra vill kunna odla året om.

En harmonisk aktivitet

Oavsett vad ens mål är så är det välkänt att detta med att sitta och arbeta med sina händer och vara i kontakt med jord och växter är något väldigt avslappnande, i varje fall för de flesta av oss. Det är något med att sitta där och fokusera på något så grundläggande som att få något att växa som får sinnet att bli stilla för ett tag. 

Det finns även en annan aspekt i detta: Det kopplar oss samman med våra förfäder. För att bruka jorden har människan gjort i nära 10 000 år och innan dess letade vi efter bär och annat ätbart som växte ur jorden under våra fötter. Det finns något meditativt och fint i denna insikt – och i denna aktivitet. Kanske är det även något nästan trollbindande när man gräver och grejar – för vi blir så påtagligt en del av livets cykel.

Eller så behöver man kanske inte analysera det hela till döds. Kanske handlar det bara om att man har det trevligt och har en stund för sig själv eller tillsammans med andra. För odling kan förstås vara en social grej också – något där man tillsammans bygger upp en plats eller en stämning, som på ett koloniområde.

Enklast är det dock att börja hemmavid med lite jord och växtbelysning. På det sättet kan man i lugn takt lära sig grunderna själv.