ljus

Fördelar med led belysning

Fördelar med led belysning

LED står för light emitting diode. Led är egentligen en väldigt gammal uppfinning men har på senare år kommit att bli allt vanligare då den, till skillnad mot glödlampan och halogenljuset, är energisnål och mer hållbar. Att gå in på exakt hur led belysning fungerar kan bli för krångligt. Det som går att säga är att led belysning inte är beroende av en den tunna tråden som glödlampan har. Utan här uppkommer ljuset från en lysdiod. Lysdioden kräver inte så mycket ström. Detta gör led belysning till ett miljövänligt och ekonomiskt alternativ för belysning. Utöver detta finns det en hel del andra fördelar med att välja led belysning.

 

Led belysning är hållbar belysning

När det kommer till livslängd är led belysning överlägsen sina konkurrenter. Man brukar säga att glödlampan varar i ungefär 1000 timmar, vilket motsvarar ungefär en månad. Halogenljus varar lite längre; ungefär 2000 timmar. Medans Led belysningen varar ungefär 30 000 timmar, vilket motsvarar sju år. Men led belysningen är inte bara hållbara ur detta perspektiv, som kan ses som ekonomiskt. Led belysningen är också hållbara ur ett miljövänligt perspektiv. Led belysning förbrukar nämligen 80 till 90% mindre energi än glöd- och halogenlampor. Det skall dock nämnas att de oftast är dyrare att köpa. Men i längden sparas dessa pengar ihop, då elräkningen blir mindre kostsam och lampan håller längre.

 

 

Finns numera i olika färger

En nackdel som LED-belysningen tidigare hade var att den enbart kunde ge ifrån sig en viss typ av färg och temperatur. Detta var en kall och vit färg som gjorde sig omöjlig att ha i hemmen. Därför var led belysning från början vanligast på sjukhus, skolor eller i större lokaler där ljusets enda syfte var att lysa upp rummet. Nuförtiden finns led belysning i en mängd olika färger, vilket gör att den numera blivit allt vanligare ute i stugorna.