däck

Handla nya däck i Göteborg

Handla nya däck i Göteborg

Med vårt varierande klimat och olika årstider måste vi byta däck två gånger om året, i alla fall om vi vill fortsätta köra bil året om. Det bästa vore om det hade funnits ett däck som gick att använda året om, men det gör det inte. Vinter- och sommarväglag kräver helt olika däck för att trafiksäkerheten ska upprätthållas. Sommardäck kräver exempelvis hårdare gummi medan vinterdäck gärna får vara lite smalare och naturligtvis ha bra dubbar som greppar på en isig vägbana. 

Ett sommardäck ska enligt lagen ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter. Det är just mönsterdjupet som är avgörande för säkerheten vid våta vägunderlag som exempelvis vid vattenplaning. Funderar man på att köpa ett par begagnade däck ska man därför vara väldigt noga med att kontrollera just mönsterdjupet. Man bör även ha koll på mönsterdjupet på sina egna däck och det är bra att ha som vana att kontrollera det vid däckskiftet.

 

 

Fel däck kan försämra bilens trafiksäkerhetsegenskaper

Ett bra däck måste även passa till bilen och dess maxhastighet, annars försämras bilen trafiksäkerhetsegenskaper. En seriös däckförsäljare kan hjälpa till att hitta de däck som passar bäst till bilen i fråga. Men innan man slår till på en ny uppsättning däck är det alltid bra att först besöka ett par olika däckhandlare. Då kan man få ta del av olika råd men även få en uppfattning om prisbilden. 

Priserna på däck kan variera en hel del. Värt att veta är att däck har en viss hållbarhet beroende på att de innehåller gummi. Därför ska man aldrig betala fullpris för ett däck som inte är tillverkat under året. Det är även därför som det är så viktigt att däck förvaras på rätt sätt när de inte används. När man köper eller byter däck göteborg erbjuder många företag därför förvaring i så kallade däckhotell.