radiator

Så sparar du pengar

Så sparar du pengar

Pengarna kan tyckas flyga iväg snabbt efter att lönen kommit in på kontot och alla fasta utgifter är betalda. Det kan kännas som att det inte finns något utrymme över för sparande, men faktum är att det finns många sätt att spara pengar på som många inte ens har tänkt på.

Ett av de absolut bästa sätten att spara pengar på är att ha ett konto dit en summa av lönen automatiskt överförs varje månad. Då behöver man inte tänka på att manuellt lägga undan pengar och man lockas inte till att använda dem eftersom de förs över direkt.

Något annat man kan se över är sina matkostnader, de kan ofta bli dyrare än nödvändigt. Kanske äter man ute lite väl ofta eller köper med en dyr lunch att äta på jobbet när det egentligen är bättre och billigare att ta med sin egen matlåda. Att planera veckans måltider noggrant och göra en matsedel gör att man inte hamnar i en situation där man inte vet vad man ska äta och därmed går ut och äter på restaurang istället. Dessutom är det en bra idé att äta mycket vegetariskt då det blir billigare i längden.

Man kan också se över hur ens boende värms upp. I vissa fall blir elkostnaderna onödigt dyra på grund av gammal elektronik och liknande. Att byta ut en radiator kan till exempel spara flera tusen extra om året. Det är också bra att undvika att ha det allt för varmt hemma vilket kostar onödig energi.

Hur man transporterar sig är också en viktig fråga för ekonomin. Bor man nära jobbet kan man alltid cykla eller gå, men om man bor längre bort blir man hänvisad till kollektivtrafik eller bil. Att höra sig för om någon av ens kollegor vill samåka är en bra idé om man behöver ta bil för att på så sätt dela på kostnaden.