bäddmadrass 180x200

Sätt stopp för det skenande livståget

Sätt stopp för det skenande livståget

Världshälsoorganisationen WHO har kallat stress för 2000-talets epidemi. Säkert känner du själv, eller känner till någon som har gått in i väggen. Kanske har du gjort det själv?

Då vet du hur den där känslan sakta smyger sig på dig: Kroppen skickar ut varningssignaler så som nedstämdhet, trötthet och liknande för att vara dig om att bränslet börjar att ta slut i tanken. Problemet är att vi lever i ett prestationssamhälle där folk alltför ofta tänker ”Äh, det går över.”

Men när det inte gör det så börjar den där stressen inuti att snart kännas allt mer påtaglig. Den liksom kryper upp för bröstet, som om att någon vrider upp volymen på en stereo. Till slut står reglaget så högt att du inte längre klarar av att ens ta dig upp på morgonen där du ligger på din bäddmadrass 180×200.

När det har gått så långt så är det försent att dra i nödbromsen. Kraschen är ett faktum och från och med nu handlar det bara om att låta dig själv vila så att du kan hitta tillbaka till en fungerade vardag.

 

Nu gäller det att hitta strategier för att klara av vardagen i så lugnt tempo som möjligt. Det finns helt enkelt inga andra krav än att du ska kunna leva och tillgodose de mest grundläggande stegen på Maslows behovstrappa.

Känner du själv igen dig i att vara påväg åt detta håll så finns det goda nyheter: Du är inte utbränd än.

Men det kommer att kräva mod för att sätta står för det snart skenande tåget.

Det viktigaste är att lära sig att säga nej till saker och ting. Se till att du sätter dig själv i första rummet och ger dig själv tid att vila.
Ta promenader i skogen och var tacksam för allt det goda i ditt liv. Steg för steg så kan du sakta ned det där tåget och känna att det är du som styr det igen.