Ta reda på vad som kräver bygglov innan du börjar ändra
Som husägare har man möjligheten att skapa sitt drömhem genom att bygga och inreda efter den stil och de behov man har. Till skillnad från en hyreslägenhet kan man ändra färger och slå ut väggar utan att först behöva be om tillstånd från en hyresvärd. Men det finns trots allt regler och restriktioner även för husägare. Man kan inte göra precis vad man vill trots att man äger byggnaden, det finns fortfarande lagar och regler man måste förhålla sig till.
Vad är bygglov för något?
Ett bygglov är något man oftast måste ansöka om ifall man ska bygga nytt, bygga till, bygga om eller ändra användningen för en fastighet. Bygglov utfärdas av kommuner och det finns på grund av att man vill säkerställa att lokala regler för markanvändning och byggen ska efterlevas inom hela kommunen. Det är plan- och bygglagen (PBL) som reglerar bygglov och det finns en nämnd i varje svensk kommun som hanterar dessa frågor, ofta kallas den för byggnadsnämnden. Vissa gånger kan det till och med krävas bygglov för att ändra färgen på sin fasad, det beror på området man bor i och styrs ofta av en så kallad detaljplan. Vill man veta mer om vad som gäller när man har tänkt byta färg på fasaden så kan man läsa om det på hus-bloggaren.se.
Läs på om regler för att slippa besvärliga och dyra problem
Det är viktigt att noggrant kolla upp vad som gäller i området där man bor när man som husägare har tänk göra förändringar. Gör man inte det riskerar man onödiga avgifter/böter och i värsta fall tvingas man återställa det man har byggt. Det kan skilja mycket mellan olika områden och framförallt mellan olika kommuner. Det finns generella regler som oftast gäller men man gör alltid klokast i att kolla upp exakt vilka regler som ska efterföljas. Sedan kan man börja skapa sitt drömhem utan byråkratiska bakslag.