Parkettgolv

Tåliga parkettgolv som passar överallt

Tåliga parkettgolv som passar överallt

Ett parkettgolv är ett golv med otroligt många möjligheter. Stavarna går att variera och finns i flera storlekar som man kan lägga i många olika mönster, och inte bara i det klassiska fiskbensmönstret. Det fina med parkettgolv är att de också går att reparera och renovera när det blir slitet. Det är bara att byta ut trasiga stavar och slipa om det, och det ser ut som nytt igen.

Ett av de vanligare parkettgolven är mosaikparketten eller lamellparketten som den också heter. Det är ett väldigt tåligt och slitstarkt golv som passar i de flesta miljöer, även offentliga. Golvet går också hyfsat snabbt att lägga då det levereras förberett i olika mönster. Men det är inte som ett klickgolv utan måste spacklas och slipas, samt behandlas med en skyddande ytbehandling innan det är färdigt. 

Även ytbehandlingen påverkar parkettens utseende

På senare år har det blivit väldigt populärt med ekparkett. Troligtvis för att ett parkettgolv av massiv ek går att variera på många olika sätt också genom ytbehandlingen. Det går att färga in ljust eller mörkt vilket verkligen kan förändra och förnya ett rum. Genom att ytbehandla ekparketten med olja istället för lack, bibehåller man träkänslan och framhäver träets vackra ådringar. Men bäst skydd får en parkett om man behandlar den med lack eller vax. 

En massiv ekparkett går också att slipa om många gånger, men att lägga och behandla ett parkettgolv är en konst och kräver en skicklig hantverkare. Vill man lägga in ett parkettgolv ska man därför använda sig av en erfaren golvläggare. Många försäljare av trägolv erbjuder en totallösning och kan hjälpa till med både val av golv, golvläggning, ytbehandling, renovering och golvslipning. Det är både bekvämt och bra. 

Det kan dock vara bra att vända sig till några olika golvföretag och jämföra priser och erbjudanden innan man bestämmer sig.