Tandhygienist

Tandhygienister är viktiga medlemmar i tandvårdsteamet

Tandhygienister är viktiga medlemmar i tandvårdsteamet

editorial

Tandhygienister är viktiga medlemmar i tandvårdsteamet

De arbetar nära tandläkare för att ge patienterna vård av hög kvalitet. Tandhygienister är specialutbildade för att rengöra tänderna och avlägsna tandsten (härdat plack). De lär också patienterna hur de ska utöva god munhygien. Tandhygienister måste ha minst en examen i tandhygien. Många utbildningar tar två år att slutföra, men vissa kan slutföras på så lite som ett år. Tandhygienister måste också avlägga ett tillståndsprov för att kunna arbete inom yrket.

 

Det finns över 200 000 tandhygienister som arbetar i USA, så klar inte lika många i Sverige, men antalet kommer öka de närmaste åren. Efterfrågan på tandhygienister väntas nämligen öka med 20 % under de kommande åren. Detta beror på en åldrande befolkning och ett ökat fokus på förebyggande vård.

Tandhygienister gör vanligtvis följande:

-Ta bort tandsten och plack från tänderna

-Polera tänderna

-Applicera tätningsmaterial eller fluor på tänderna

-Ta röntgenbilder av tänderna

-Instruera patienterna i munhygien

-Dokumentera tandhistorier

-Undersöka patienter för munsjukdomar

Tandhygienist

Ofta på privata mottagningar

Tandhygienister arbetar på privata tandläkarmottagningar, kliniker, sjukhus och inom den offentliga hälsovården. De arbetar vanligtvis på deltid eller heltid. Vissa tandhygienister arbetar kvällar eller helger för att passa patienternas schema. Som patient är det viktigt att ha en bra relation till sin tandhygienist då denna person känner till din mun och din munhygien bäst.  Tandläkare Elisabeth Adenjangensta har många duktiga tandhygienister hos sig. Du hittar mottagningen här: https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct

Utsikterna för tandhygienister är mycket goda. Sysselsättningen förväntas öka snabbare än genomsnittet på grund av en åldrande befolkning och en ökad betoning på förebyggande vård. Tandhygienister med mer utbildning och erfarenhet har de bästa utsikterna till arbete.

Tandläkare undersöker tänderna och tar röntgenbilder för att diagnostisera problem, men de är beroende av tandhygienister för att rengöra tänderna och avlägsna tandsten och plack. Tandhygienister applicerar även tätningsmaterial, fluorbehandlingar och andra behandlingar för att förhindra karies. De tar röntgenbilder av patienternas tänder för att kontrollera om det finns hål eller andra problem.