saxofon

Rätta valet av saxofon

Rätta valet av saxofon

Saxofonen är ett mycket populärt och mångfacetterat instrument som, på grund av det lilla rörblad i trä som skapar dess ton, hör till gruppen träblåsinstrument. Instrumentet, som dock oftast är tillverkat i mässing, uppfanns så sent som på 1840-talet av den belgiske instrumenttillverkaren Adolphe Sax, men har ändå hunnit lämna outplånliga spår i musikhistorien. Saxofonen är kanske främst förknippad med jazz, men har haft en framträdande plats också inom rock och annan populärmusik. Oavsett om idolen heter Charlie Parker, Clarence Clemmons eller Arne Domnérus finns det några saker som kan vara bra att tänka på om du bestämmer dig för att köpa en saxofon.

 

Finns i fyra olika varianter

Det finns fyra huvudsakliga kategorier av saxofoner. Sopran- och tenorsaxofoner är stämda i Bb med en oktavs skillnad dem emellan, medan alt- och barytonsaxofoner är stämda i Eb med en oktavs skillnad. Sopransaxofonen klingar ljusast, medan barytonsaxofonen har mörkast ton. De flesta nybörjare brukar spela på en altsax, som är mindre och lättare att hantera än tenor- och barytonsaxofoner och samtidigt anses vara mer lättspelad än en sopransax. Så småningom kan man naturligtvis välja att byta saxofon, och då kan det vara skönt att veta att grepp och spelteknik inte skiljer sig nämnvärt de olika saxofonvarianterna emellan.

 

 

Välj en saxofon av god kvalitet redan från början

När det gäller musikinstrument generellt så är det en bra idé att även som nybörjare välja en modell av god kvalitet. En bra saxofon behöver för den sakens skull inte kosta skjortan. Det finns tvärtom ofta många billigare modeller som likafullt håller hög klass. Det kommer snabbt att betala tillbaka sig i form av större spelglädje. Man får både en bättre klang och mindre behov av service och reparationer. På till exempel www.danguitar.se hittar du många bra och prisvärda alternativ när det gäller saxofoner och tillhörande utrustning.