trädfällning Lund

Trädfällning i Lund kan vara oundvikligt

Trädfällning i Lund kan vara oundvikligt

editorial

Den 4 juni 2012 var det dags för Lunds kanske mest berömda trädfällning genom tiderna. Det var den dagen som boken på Katedralskolan, efter lång tids sjukdom, tvingades att fällas till marken. In i det sista hade man gjort allt för att den älskade och historiska boken skulle få fortsätta stå kvar, men till slut blev det helt enkelt inte hållbart längre. Svamp i bark och rötter tillsammans med vandalisering blev för mycket för att hålla trädet vid liv.

När trädet på Katedralskolan i Lund såg sin sista dag hade det stått i 155 år. Trädet beräknades vara 175 år gammalt. En oerhört imponerande ålder, naturligtvis. De flest träd som fälls i Lund är knappast så gamla, så historiska eller så berömda. Men anledningarna till att det fälldes, svamp, förruttnelse och vandalisering, är återkommande när träd ska fällas till marken. Såväl i Lund som på andra ställen i landet är trädfällning en del av trädens liv.

trädfällning Lund

Sådant är livet

Likt hur vi tänker om våra husdjur inbillar sig människor gärna att träd kommer att leva för alltid. Men ingenting lever för alltid. Det är alltid lika smärtsamt när den insikten måste nås. Alla kan drabbas av sjukdomar. Och gör man inte det, då drabbas man av ålderdom istället. Ålderdom som i slutändan tar ut sin rätt. Även för träd. När så sker i den skånska akademiska staden är det naturligtvis trädfällning i Lund som måste aktiveras.

För precis som när din hund till exempel blir dödligt sjuk finns det ingen anledning att dra ut på lidandet. Om trädet har fått röta kan det dessutom sprida sig och skada andra träd i närheten. Tyvärr är det då inte mycket annat att göra än att låta trädet få sin sista vila. Även om det råkar vara ett 155-årigt historiskt träd med ett gigantiskt kulturellt värde. Sådant är livet för oss alla.